Ta ingenting för givet

Problemet med att ta saker och ting för givna, är att vi tror dem vara sanning. Vi skulle kunna svära på att de är verkliga. Vi tar för givet vad andra människor tänker eller gör - vi tar det personligt - och sedan klandrar vi dem och reagerar med att sända dem känslomässigt gift med vårt tal. Vi tar något för givet, vi missförstår och har till slut skapat ett helt stort drama i onödan.

Det är alltid bättre att fråga än att ta något för givet, eftersom det senare bäddar för lidande.

Även om vi inte förstår en sak som vi hör, tar vi någonting för givet om vad den betyder och sedan tror vi på detta. Eftersom vi inte vågar fråga, tar vi allt möjligt för givet. Detta sker väldigt snabbt och för det mesta utan att vi är medvetna om det, eftersom vi inte har ingått överenskommelser om att kommunicera på detta sätt. Vi har hållit med om att det inte är ofarligt att ställa frågor. Vi har instämt i att om människor älskar oss, bör de veta vad vi vill eller hur vi känner oss. När vi tror på något, tar vi för givet att vi har rätt ända därhän att vi kan fördärva relationer för att försvara vår position.

Vi behöver inte rättfärdiga kärleken. Antingen finns den där eller också gör den det inte. Verklig kärlek innebär att acceptera andra människor sådana som de är, utan att försöka ändra på dem. Om vi försöker ändra på dem, betyder det att vi egentligen inte tycker om dem. Det förstås, om du beslutar dig för att leva tillsammans med någon, om du ingår den överenskommelsen, är det alltid bättre att göra det med någon som är sådan som du vill att han/hon ska vara.

För att undvika att ta saker och ting för givna, måste du ställa frågor. Försäkra dig om att kommunikationen är tydlig. Är det något du inte förstår - fråga. Med hjälp av tydlig kommunikation kommer alla dina relationer att förändras. Du behöver inte ta saker och ting för givna eftersom allting blir klart och tydligt. Detta är vad jag vill. Detta är vad du vill. Om vi kommunicerar på detta sättet blir vi sanna i vårt tal.

Detta är alltså den tredje överenskommelsen: Ta ingenting för givet. Genom att göra denna överenskommelse til en vana, kommer ditt liv att förvandlas fullständigt.

                                                Källa: Fyra grundstenar till ett bättre liv av Don Miguel Ruiz


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0