Miljötänk

Följande tänkvärda text publicerades i Piteåtidningen i december 2012:

"Alla som är kring 50 år eller kanske över, borde läsa detta, kanske även den nya generationen. Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet, "Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer".

Hon hade förstås rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänket på "vår tid". Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade. Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka. läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbara dem till tillverkaren som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassorskan har rätt, vi hade inget miljötänk. Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senaste märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då. På den tiden hade vi en enda tv eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk, inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använde elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner med mera. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen i stället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakbladen i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänker då. På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan oställer för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar). Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationer var bara för att vi inte hade "miljötänk."

www.piteatidningen.se

            


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0