Gör alltid ditt bästa

Allting lever och förändras ständigt, därför är ditt bästa ibland förstklassigt men mindre bra vid andra tillfällen. När du vaknar på morgonen, vederkvickt och full av energi, är ditt bästa bättre än på kvällen när du är trött. Ditt bästa är annorlunda när du är frisk än när du är sjuk, när du är nykter än när du är berusad. Ditt bästa beror på om du känner dig fantastisk och lycklig eller om du är upprörd, arg eller svartsjuk.

När du gör ditt bästa kommer du att leva intensivt. Du kommer att vara produktiv och du kommer att vara god mot dig själv eftersom du kommer att ge mer av dig själv åt din familj, samhället, allt. Men det är handlingen som kommer att skänka dig intensiv lycka. När du alltid gör ditt bästa, handlar du. Att göra sitt bästa är att handla därför att man tycker om det, inte därför att man väntar sig en belöning. De flesta människor gör precis tvärtemot: De handlar enbart när de väntar sig en belöning och njuter inte av själva handlingen. Och det är anledningen till att de inte gör sitt bästa.

Om vi tycker om det vi gör, om vi alltid gör vårt bästa, då njuter vi verkligen av livet. Då har vi roligt, blir inte uttråkade eller frustrerade. Att göra sitt bästa känns egentligen inte som att arbeta, eftersom man njuter av det man gör. Du vet att du gör ditt bästa när du njuter av handlingen eller utför den på ett sätt som inte kommer att få negativa återverkningar för dig. Du gör ditt bästa för att du vill det, inte därför att du är tvungen, inte därför att du försöker vara domaren till lags och inte därför att du försöker göra vad andra människor vill.

Om du handlar därför att du är tvungen, kan du omöjligen göra ditt bästa. Då är det bättre att låta bli. 

Handling rör sig om att leva fullt ut. Overksamhet är vårt sätt att förneka livet. Overksamhet är att sitta framför TV-apparaten varje dag år efter år därför att man är rädd för att leva och ta risken att uttrycka vad man är. Att uttrycka vad man är innebär handling. Du kan ha många storartade idéer i huvudet, men det som är av betydelse är handlingen. Utan att en idé omsätts i handling kommer den aldrig till uttryck, ger inga resultat och förskaffar dig ingen belöning. 

De tre första överenskommelserna fungerar enbart om du gör ditt bästa. Vänta dig inte att du alltid kommer att kunna vara sann i ditt tal. Dina vanor och rutiner är alltför starka och rotade i ditt sinne. Men du kan göra ditt bästa. Vänta dig inte att du aldrig mer kommmer att ta någonting personligt. Gör bara ditt bästa. Vänta dig inte att du aldrig mer kommer att ta något för givet, men ditt bästa kan du förvisso göra.

Om du hela tiden gör ditt bästa, gång på gång, blir du en mästare i förvandlingskonst. Man lär av erfarenheten.

                                                       Källa: Fyra grundstenar till ett bättre liv av Don Miguel Ruiz


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0